Haku

Harrastaisinko hakua - kenelle laji sopii?

Jaro

Haku sopii erityisesti sosiaalisille koirille ja ihmisille, mutta "ujohkoillekin" koirakoille laji voi antaa paljon. Aggressiivisille koirille lajia ei voi suositella. Hakuharrastuksen voi aloittaa jo pienen pennun kanssa, kunhan harjoitukset mitoitetaan pennulle sopivaksi.

Hakuryhmässä harrastajan on kyettävä olemaan metsässä pitkiäkin aikoja kaikissa sääolosuhteissa koko treenin ajan. Hyvässä ryhmässä on kiva harrastaa ja se ujohkokin koira saa itseluottamusta ja rohkeutta lajin myötä, vaikka ei välttämättä pääsisikään ihan huipulle asti koetuloksissa pääsisikään.

Nanuq

Hakuharrastus vie paljon aikaa, sillä etsintäharjoituksia on vähintään kerran viikossa ja treenit voivat kestää 4 — 5 tuntia kerrallaan.

Oman koiran harjoitukseen menee noin 15 — 30 minuuttia. Lajissa edistyttäessä treenimäärä ja aika usein kasvaa. Oman koiran treenaamisen lisäksi ryhmäläisten on sitouduttava radan suunnitteluun, tallaamiseen ja purkamiseen sekä ennen kaikkea toimimaan maalimiehinä muiden ryhmäläisten koirille, ja siis perehtymään kuhunkin koiraan riittävässä määrin. Hakuun kuuluu henkilöhaun lisäksi tottelevaisuus- ja esine-etsintäosio; näitä kumpaakin treenataan erikseen erillisillä harjoituskerroilla.

Hakukokeesta lyhyesti

Haussa koiran on tarkoitus ilmavainuisesti etsiä metsään piilotettuja henkilöitä (maalihenkilöitä / -miehiä). Etsittävän alueen keskellä kulkee niin sanottu keskilinja, joka on usein polku tai metsätie. Keskilinja voi olla myös tavallista metsäaluetta, mutta se merkitään keskilinjaksi erillisillä merkeillä. Etsittävä alue on keskilinjan molemmin puolin 50 metriä syvä ja pituudeltaan 100 — 300 metriä. Radan pituus vaihtelee sen mukaan, missä luokassa koira kilpailee.

Henkilöt voivat olla piiloutuneina niin sanottuihin osittain peitettyihin piiloihin, joissa koira pääsee näköyhteyteen etsittävän henkilön kanssa, tai umpipiiloihin, joissa näköyhteyttä ei saada.

Löydettyään maalimiehen koiran tulee ilmaista löytönsä joko haukkumalla tai tuomalla ilmaisurullan ohjaajalle ja viemällä ohjaajan näyttöliinassa maalimiehen luo. Koira ei saa koskea maalimieheen.

Lisätietoja hakukokeesta saat palveluskoiraliiton sivuilta.

Tavoitteemme EPK:ssa

Ekko

Tavoitteenamme on kouluttaa luotettavia, iloisia, aktiivisia ja taitavia hakukoiria ja ohjaajia. Hakuharrastuksen alussa painotamme erityisesti hajuaistin käyttöä, jotta koira oppisi työskennellessään ensisijaisesti käyttämään tätä eikä esimerkiksi näköaistiaan.

Kullekin koirakolle suunnitellaan yksilöllinen harjoitus, jotta koulutus palvelisi kunkin koirakon omia tarpeita ja tavoitteita. On olemassa monta erilaista tapaa päästä hyvään lopputulokseen — tärkeää on perehtyä koirakkoon ja valita menetelmistä kullekin parhaiten sopiva. Ryhmän vetäjät ohjaavat yhdessä koiran ohjaajan kanssa maalimiehiä toimimaan siten, että koiraa palkitaan osaamista edistävällä tavalla.

Toivomme myös mahdollisimman monen kokeilevan taitojaan palveluskoirakokeissa. Kokeisiin osallistuminen ei kuitenkaan ole edellytys ryhmissä harrastamiselle.

Kokeet tuovat koulutukseen tavoitteellisuutta ja toisaalta kertovat saavutetusta koulutustasosta. Ne tuovat konkreettisesti esiin asioita, joihin koulutuksessa pitää kiinnittää huomiota.

EPK:n hakuryhmät

Ekko

EPK:ssa toimii tällä hetkellä neljä hakuryhmää.

Ryhmissä on harrastajia aloittelijoista kokeneisiin konkareihin. Treeniajat ja paikat vaihtelevat ryhmittäin ja viikoittain.

Koulutuspaikkojen vaihdellessa ympäri Uuttamaata on oman auton käyttö usein ainut tapa päästä koulutuspaikoille. Haun maastokoulutukset ovat lähes aina julkisen liikenteen ulottumattomissa.

Autoa tarvitaan harjoituksissa kulkemisen lisäksi siksi, että koirakot ovat maastossa yksitellen, jona aikana muut koirat lepäävät ja odottavat vuoroaan autossa.

Autoilijoiden tulee huolehtia siitä, että koirilla on hyvät olosuhteet autossa odotellessaan niin kesän kuumina päivinä kuin talven pakkasilla (riittävästi vettä, ilmaa ja viileyttä/lämpöä).

Vapaita hakuryhmäpaikkoja voi tiedustella hakuvastaavalta.

Kerttu

Uudet jäsenet: liittyminen


Jäsenasiat myClubin kautta:


Koulutusohjaajat: Weksu